Främlingsfientlighet är helt normalt (och äntligen en utekväll)

Hej och god kväll!

Nu var det ett tag sedan igen. Jag kommer och försvinner lite då och då just nu och så här är det när man har många bollar i luften som jag. Hur som helst så har jag varit upptagen med mina skoluppgifter och jobb. Jag jobbade på midsommar också. Man vill visa att man kan och att man är duktig men det går inte att bara köra på så här i längden. Jag har blivit drabbad av stress och därför har det blivit mindre inlägg på bloggen. Jag har inte haft så mycket tid och ork till att följa alla nyheter och debatter.

Jag försöker hinna så gott det går med allting men jag kommer att jobba jättemycket hela juli och har prov i etik nu på fredag. Jag tänkte på att ta ut gamla semesterdagar men sedan ändrade mig och vill tjäna pengar istället. Kanske ta en liten semester senare med min man, ta en sista minuten någonstans eller något.

Nu har jag varit ledig lördag och söndags. Väldigt skönt och jag har bara njutit och försökt återhämta mig. Jag tycker om utmaningar och det därför vill göra mycket samtidigt men ibland så blir det för mycket samtidigt. Igår kväll var jag med min vännina och min snygga man ute på Allstar här i Umeå. Vi hade så himla roligt  och det blev jättemycket dans. När min man tog paus från att dansa en stund medan jag och min vännina fortsatte så var det några killar som gick fram och frågade honom om jag är hans fru, riktigt avundsjuka blev de tydligen haha

Hur som helst, jag läser som sagt en kurs i etik just nu under sommaren. På distans så det är väldigt många uppgifter. Ett av avsnitten kom in på fördomar, främlingsfientlighet och rasism.

Främlingsfientlighet som alltså handlar om att "inte tycka om det som är annorlunda" och "undvika det som är främmande". Inte riktigt hur svensk media använt ordet. De flesta av oss är mer eller mindre främlingsfientliga och det är väl helt normalt? Främlingsfientlighet borde inte ens vara ett negativt ord som det har blivit i Sverige där orden främlingsfientlighet och rasism används på fel sätt hela tiden.

Att vara rasist, alltså att tycka att andra folkgrupper på riktigt är sämre på grund av till exempel hudfärd, är så ovanligt i Sverige. Det flesta länder i Europa är väldigt "mångkulturella" och toleranta även om Henrik Arnstad försöker få oss att tro att vi har världens mest rasistiska och fascistiska samhällen. I Sverige är alla vana vid andra kulturer men alla är också är mer eller mindre främlingsfientliga. Att inte automatiskt acceptera och älska allt som är nytt och annorlunda är väl helt naturligt?

Då är det betydligt värre bland invandrargrupperna som kommer till Sverige, till exempel afghaner, kurder eller araber är mycket mer etnocentriska, det vill säga de tycker att deras kultur är bäst och att andra är sämre. Det gör dem också till mer rasister på riktigt, inte bara lite "främlingsfientliga". Det är bara att se på hur olika grupper som trots att de kommer från nästan samma område försöker slå ihjäl varandra på asylboenden runt om i landet.  De är lika nära varandra som danskar, svenskar och norrmän, men har otroligt svårt att komma överens.

Det beror så klart på att man har väldigt homogena samhällen där nere. Man är inte van vid någon "mångkultur" och ser ner på alla andra än sig själva. Det kan ta mycket lång tid för dem som kommer hit acceptera andra kulturer, särskilt de som är äldre har jättesvårt för att acceptera att de har haft fel om att alla andra är sämre och det är faktiskt modigt av dem som lyckas ta steget och helt ändra på sig.

Nåväl, här kommer två bilder jag tog igår kväll.

"Ta dina tankar tillbaka till Sverige"

Hej och god kväll!

Nu var det några dagar sedan jag sist uppdaterade min blogg. Sorry, haft oerhört mycket i mitt liv de senaset vekorna speciellt förra veckan. Vi hade kurdiska och iranska gäster i några dagar plus jobb på sidan om. Igår kväll var det äntligen lugnt igen och jag kunde gå en lång promenad med hundarna och rensa hjärnan. Hoppas ni har haft det en riktigt trevlig måndag. Själv startade jag dagen med tolkuppdrag på sjukhuset och sen telefontolk på eftermiddagen. På kvällen blev det 4,5 kilometers promenad med hundarna och ett 45 min pass Indoor Walking på IKSU.

Nu till dagens ämne. I lördags var vi alla ute och grillande och jag hade med mig mina hundar. Så klart så ska det blir tjafs om dem. Gnäll om att de är "orena" och att jag inte får röra vid någonting för jag har tagit i hundarna. Det blev också gnäll om kultur, Islam, Sverige och lite allt möjligt. Efter en stund så var det alla äldre emot mig. Ibland blir jag så less på äldre från min kultur och ifrågasätter varför de bor här.

Jag och en vän gick bort en bit och stod och pratade. "Ta dina tankar tillbaka till Sverige", så beskrev hon reaktionen från sin familj i Iran när hon vid ett besök i Iran försökte prata med dem om Sverige, jämställdhet och kvinnor. Det är helt enkelt inte värt att försöka prata med dem för de kommer aldrig att förstå. De är helt fast i sin kultur och sitt sätt att se på allt från kvinnor och män till barns rättigheter och vem som vet bäst. De äldre i familjen vet alltid bäst och har alltid rätt, även om det är totala idioter och har hur fel som helst.

Jag har bott i Sverige i 10 år. Min vän har bott här i 15 år och hon är över 40 idag, så hon kom egentligen ganska sent i livet. En sak som vi har gemensamt är att vi båda tänker mer som svenskar och att vi inte längre passar med vår egen kultur. Vi måste undvika diskussioner med familj och släktingar för det blir bara kulturkrockar och bråk.

Jag läser just nu en kurs i etik och det är roligt hur kursen kommer in på det här ämnet med hur kultur påverkar människors etik, alltså vad vi anser är rätt och fel att göra. Hur min kultur är styrd av "pliktetik" där själva handlingen är viktigast och vilken handling som är bäst bestäms av familjen och släkten. Det är din plikt att respektera familjen även om du själv tycker någonting helt annat. Det är alltså grunden till hederskultur.

Den här kulturkrocken är nog ett av de största problemen med invandringen till Sverige. Redan vuxna personer har fruktansvärt svårt för att ändra på sig och anpassa sig till de stora kulturella skillnaderna som finns här. Det är därför redan vuxna ofta aldrig lär sig språket när de kommer till Sverige. Deras barn lär sig men de själva gör det inte. Jobbar gör så klart många aldrig heller, särskilt inte kvinnorna. De lever på bidrag resten av livet i Sverige. Att arbeta är ofta otänkbart för medelålders eller äldre kvinnor som kommer från Mellanöstern eller Nordafrika.

Om man ska byta land och komma till en helt annan kultur där man ser helt annorlunda på nästan allt i samhället så ska man göra det som ung. Annars är det nästan kört. På sikt är det inte alla "ensamkommande" män som är det största problemet för Sverige ekonomiskt i alla fall. De kostar massor av miljarder varje år, men det är mycket mer troligt att de i framtiden kommer att kunna Svenska och ha riktiga jobb (de 25% av invandrarna som har heltidsjobb efter 8 år i Sverige). Det är deras äldre anhöriga och alla andra tiotusentals som kommer hit och redan är vuxna, kanske runt 40 år eller äldre, som helt säkert bara kommer att kosta samhället pengar resten av sina liv. Om inte Sverige börjar ställa helt andra krav på människor som kommer hit.

Bamsen har blivit klippt, nu kan man se honom. På slutet var han bara en hög av hår.

Bamsen har blivit klippt, nu kan man se honom. På slutet var han bara en hög av hår.

Sveriges nationaldag utan någonting som är svenskt

Idag var det alltså Sveriges nationaldag, en dag många inte bryr sig så mycket om och som mest är viktig för att det är en röd dag så de flesta får vara lediga. På ICA's "missa inte" lista har de till och med missat att den 6:e juni är Sveriges nationaldag, men de har kommit ihåg att det är starten på Ramadan.

Kommuner runt om i landet utnyttjar så klart att de flesta svenskar inte bryr sig om sin nationaldag och passar på att fira med all mångkultur som de kan och så lite svenskt som möjligt. Allt från afghansk folkdans till somalisk matlagning har jag sett på olika kommuners och orters schema över aktiviteter.

Om den svenska traditionen har blivit att nationaldagen bara är en dag för att vara ledig och ta det lugnt på så låt det vara så, förvandla inte nationaldagen till ett mångkulturellt jippo. Alla olika invandrargrupper firar redan sina egna nationaldagar och speciella högtider i Sverige så Sverige behöver inte ge bort sin egen nationaldag också.

Själv har jag varit ute på stan en sväng och ätit gott på Restaurang Maria (i Umeå) där jag fick extra Kaziva-rabatt för att jag nyss fyllt år. Tack Sirwan (ägaren). Sen på kvällen var jag ute och brände allt jag ätit med en 11 kilometers promenad med hundarna.

Jag kommer förresten att börja fasta imorgon, men inte för att jag är muslim utan för att jag behöver gå ner till min idealvikt och rensa kroppen, så jag kommer inte att äta som en häst på kvällarna heller (som man gör under Ramadan). Jag bryr mig om hälsa och mina mått, haha.

Hoppas ni har haft en fin dag! <3