Främlingsfientlighet är helt normalt (och äntligen en utekväll)

Hej och god kväll!

Nu var det ett tag sedan igen. Jag kommer och försvinner lite då och då just nu och så här är det när man har många bollar i luften som jag. Hur som helst så har jag varit upptagen med mina skoluppgifter och jobb. Jag jobbade på midsommar också. Man vill visa att man kan och att man är duktig men det går inte att bara köra på så här i längden. Jag har blivit drabbad av stress och därför har det blivit mindre inlägg på bloggen. Jag har inte haft så mycket tid och ork till att följa alla nyheter och debatter.

Jag försöker hinna så gott det går med allting men jag kommer att jobba jättemycket hela juli och har prov i etik nu på fredag. Jag tänkte på att ta ut gamla semesterdagar men sedan ändrade mig och vill tjäna pengar istället. Kanske ta en liten semester senare med min man, ta en sista minuten någonstans eller något.

Nu har jag varit ledig lördag och söndags. Väldigt skönt och jag har bara njutit och försökt återhämta mig. Jag tycker om utmaningar och det därför vill göra mycket samtidigt men ibland så blir det för mycket samtidigt. Igår kväll var jag med min vännina och min snygga man ute på Allstar här i Umeå. Vi hade så himla roligt  och det blev jättemycket dans. När min man tog paus från att dansa en stund medan jag och min vännina fortsatte så var det några killar som gick fram och frågade honom om jag är hans fru, riktigt avundsjuka blev de tydligen haha

Hur som helst, jag läser som sagt en kurs i etik just nu under sommaren. På distans så det är väldigt många uppgifter. Ett av avsnitten kom in på fördomar, främlingsfientlighet och rasism.

Främlingsfientlighet som alltså handlar om att "inte tycka om det som är annorlunda" och "undvika det som är främmande". Inte riktigt hur svensk media använt ordet. De flesta av oss är mer eller mindre främlingsfientliga och det är väl helt normalt? Främlingsfientlighet borde inte ens vara ett negativt ord som det har blivit i Sverige där orden främlingsfientlighet och rasism används på fel sätt hela tiden.

Att vara rasist, alltså att tycka att andra folkgrupper på riktigt är sämre på grund av till exempel hudfärd, är så ovanligt i Sverige. Det flesta länder i Europa är väldigt "mångkulturella" och toleranta även om Henrik Arnstad försöker få oss att tro att vi har världens mest rasistiska och fascistiska samhällen. I Sverige är alla vana vid andra kulturer men alla är också är mer eller mindre främlingsfientliga. Att inte automatiskt acceptera och älska allt som är nytt och annorlunda är väl helt naturligt?

Då är det betydligt värre bland invandrargrupperna som kommer till Sverige, till exempel afghaner, kurder eller araber är mycket mer etnocentriska, det vill säga de tycker att deras kultur är bäst och att andra är sämre. Det gör dem också till mer rasister på riktigt, inte bara lite "främlingsfientliga". Det är bara att se på hur olika grupper som trots att de kommer från nästan samma område försöker slå ihjäl varandra på asylboenden runt om i landet.  De är lika nära varandra som danskar, svenskar och norrmän, men har otroligt svårt att komma överens.

Det beror så klart på att man har väldigt homogena samhällen där nere. Man är inte van vid någon "mångkultur" och ser ner på alla andra än sig själva. Det kan ta mycket lång tid för dem som kommer hit acceptera andra kulturer, särskilt de som är äldre har jättesvårt för att acceptera att de har haft fel om att alla andra är sämre och det är faktiskt modigt av dem som lyckas ta steget och helt ändra på sig.

Nåväl, här kommer två bilder jag tog igår kväll.