Två jobbiga veckor

Hej och god kväll på er fina läsare!

Så skönt när man får sitta en stund och uppdatera bloggen igen. Jag måste kortfattat berätta lite vad jag har gjort under de två veckorna. Igår var min sista dag på praktiken och det är jätteskönt att bli klar med den här kursen och slippa vara slav utan lön. Jag hade i alla fall en bra handledare och fick jättebra omdömen.

De senaste två veckorna har jag förutom praktiken suttit hemma hos en kurdisk familj och tröstat dem. De har stor sorg då det var deras son som blev knivhuggen till döds för två veckor sedan i Skellefteå. Jag kände honom, han var bara 20 år gammal och hade hela livet framför sig. Denna händelse har verkligen påverkat mig. Exakt vad som har hände den natten är det meningslöst att spekulera i men det verkar vara en soppa med ett misslyckat rånförsök och flera inblandade. Jag undrar bara varför han börjat umgås med kriminella och idioter.

De  hade kurdiska gäster från hela Umeå och Sverige samlats hemma hos familjen. Det har även kommit släktingar och vänner från hela Europa och USA. Jag skriver ofta negativa saker om min kultur men när något sånt här händer så samlas precis alla och stöttar varandra.

I söndags begravde de honom. Alla var där, väldigt olikt en vanlig svensk begravning. Där kommer de allra närmaste och det är konstigt om man på begravningen av någon man inte känner på riktigt utan en bra anledning. På en kurdisk begravning kommer alla kurder och det var hur mycket folk som helst.

Det var som en begravning på film, massor med människor, gråtande kvinnor och regn.

Jag blev så upprörd när männen direkt kistan hissats ner i jorden började ösa ner jord så snabbt de kunde. Inom Islam så ska begravning ske inom 24-48 timmar men nu när det ändå har gått två veckor, varför ha så fruktansvärt bråttom? Jag stod tillsammans med hans svenska ex-flickvän och vi grät båda två. Jag vet inte vad som hände men jag tror att jag hamnade i ett chocktillstånd för jag skrek åt dem att sluta. Det var jättekonstigt.

Jag blev också upprörd över att männen skulle stå först och kvinnorna bakom trots att de allra flesta där inte alls är riktiga troende muslimer. Att det bara var männen som skulle vara runt kistan och först när männen var klara så fick kvinnorna gå fram. Jag såg också flera kvinnor som jag vet aldrig bär slöja annars helt plötsligt ha slöja bara för att se ut som duktiga muslimer. Du ska inte vara upp och ner med sjalen, den är alltid eller aldrig.

Det har varit två jobbiga veckor och nu hoppas jag bara att familjen klarar sig. RIP