Politisk debatt på samhällskunskapen

Hej kära läsare!

Det är fint väder i Umeå idag! Som många läsare vet så är jag tjänstledig från mitt vanliga jobb i vården och studerar på komvux för att kunna läsa vidare till sjuksköterska i framtiden. Idag har jag haft både svenska och samhällskunskap och det blev en väldigt aggressiv diskussion på samhällskunskapen.

Det är många olika ansikten i klassen och många läser på distans så de är ofta borta. Det är ett par svenskar och resten är invandrare. Flera invandrare har redan slutat för de tycker att språket är för svårt.

Jag hade gjort mig lagom snygg för vi hade som uppgift att presentera de åtta olika partierna i riksdagen. Alla hade fått välja själva vilket parti de ville ha och jag hade valt SD. Vi var i små grupper men min partner var inte där idag så jag fick stå själv.

Först började de med Vänsterpartiet och gick sedan mot höger så jag fick presentera sist. Vi hade bara mellan 5 och 10 minuter på oss så det var väldigt kort. De andras presentationer var väldigt röriga och ingen hade argument för någonting men alla fick applåder. Jag hade förberett en presentation med kort om partiets grundande, ideologi och partiledare. Sedan gick jag igenom SDs hjärtefrågor invandring, äldrevård och brottslighet med argument. Jag fick ingen applåd.

Inga frågor ställdes efter de andras presentationer men efter att jag var klar så blev jag bombarderad med frågor. Det var bara kvinnorna som pratade, en svensk vänstertjej som samarbetade med en eritreanska. De hade inga argument men Jimmie och SD hade fel, Jimmie hade "många hål" och alla skulle bara komma till Sverige. Jag argumenterade att Jimmie inte hade "några hål", att han var rakt på sak och ärlig om problem som jag känner igen. Jag ställde frågan varför inga rika arabländer tar emot några flyktingar alls.

Många i klassen är både dåliga på svenska och är inte uppdaterade om någonting i samhället. Det blir konstiga diskussioner när invandrare ska diskutera på svenska, det blir mycket missförstånd och irritation. Läraren pratade också och tyckte att vi skulle ta flyktingar hem som under andra världskriget när finländare flydde till Sverige.

Jag känner att sedan jag började diskutera politik i klassen så har jag blivit mobbad och utfryst. Det här är inte Iran, det här är Sverige. Sverige ska vara ett fritt land men det är inte så, Sverige är ingen riktig demokrati.