Att asylsökare klagar på maten

Det klagas mycket på maten på asylboenden i landet och det är inte så konstigt. Även om maten asylsökare får ofta är ungefär som det man äter i många svenska skolor så är den maten mycket sämre än vad de är vana vid. Många kommer från en kultur där mat verkligen är viktigt och man äter massor av kebab, kyckling, grönsaker, ris, nötter, och frukt varje dag. Att äta så i Sverige det har inte vanliga familjer råd med.

Jag har tolkat många gånger åt asylsökare som klagar på maten. De kastar hellre den svenska maten de får än äter den och jag har ofta hört att de gärna lagar all mat själv bara de får råvaror, alltså lamm, kyckling, ris (av helt annan kvalitet än ICAs), grönsaker och frukt.

De förstår inte hur mycket deras matvanor kostar i Sverige för de är vana att mat är billigt. De förstår inte att deras billiga mat är ganska mycket lyx i Sverige. 

Jag har läst om hur invandrare har ansökt om mer bidrag för att de inte har råd med halal-kött men eftersom halal-kött är importerat så är det ofta faktiskt billigare än annat kött. Anledningen till att de vill ha mer pengar är nog för att de vill ha råd att äta som de är vana vid och det är mycket dyrare än makaroner och köttbullar (falukorv äter ju de flesta inte).

Hur man ska lösa det här problemet vet jag inte men "dålig mat" leder till mycket problem på asylboenden, samtidigt så kan man ju inte ge asylsökare lyxmat som för de flesta svenskar är finmiddag en gång i veckan eller grillfesten till midsommar. Men om de fick laga maten själv och man köpte in stora mängder kyckling och ris så skulle det säkert vara billigare för Migrationsverket än all mat som kastas bort idag.

Här är några bilder (lånade på nätet) på typisk persisk mat och det är inte ens fest. Jag vet att ni kommer att bli sugna på det här, det blir jag ;) Man måste vara hemmafru för att tid för sånt här.